|
Druvans
Guldpris 2003 - Dr P Håkanssons
stiftelse
|
|
- Druvan-koncernen
är ett lönsamt och växande
livsmedelsföretag som tillverkar
produkter under flera välkända
varumärken, bl a Hultbergs,
Möllers, Agro Union och Druvan.
- Druvan
och dess ägare Dr P Håkanssons
stiftelse har ända sedan 1920 delat
ut stipendier och forskningsanslag till
medicinsk forskning. Med de senaste
årens framgångar för
Druvans produkter har anslagen kraftigt
utökats. 2002 års
forskningsanslag på 1,1 miljoner
kronor tilldelas fem forskare, som
stöd till forskning vid svenska
universitet. Tre av dessa forskare är
nominerade.
|

|
- -
en satsning på
- skånsk
duglighet
|
|
  
|
- Jury
|
- Paul
Histrup, styrelseordf. Dr P
Håkanssons stiftelse
- Per
Belfrage, professor Lunds
Universitet
- Nils-Georg
Asp, professor Lunds Universitet
- Sonne
Larsson, VD Druvan AB
|
Prisutdelare
|
- Sven
Melander, som tidigare under dagen
mottagit Druvans Varma Hjärta
2002.
|
Priset
|
består
av en check på 500.000 kronor.
|
Instiftare
|
- Dr P
Håkanssons stiftelse
|
Vinnare:
Inger Björck
|
|
- Juryns
motivering:
- Druvans
Guldpris tilldelas en
framstående eldsjäl
och kunskapsbyggare för
utveckling av mat med lågt
Glykemiskt Index inom Functional
Food.
-
- Dessa
produkter minskar riskfaktorer
för övervikt,
åldersdiabetes samt
hjärt- och
kärlsjukdomar.
-
- Vinnare
av Druvans Guldpris är
- professor
Inger Björck.
- Institutionen
för näringslära
och livsmedelskemi vid Lunds
universitet.
Klicka
på bilderna för att se
en
förstoring
|

|
|
Nominerade
|
|
- Inger
Björck, professor
- Insitutionen
för näringslära
och Livsmedelskemi, Kemicentrum
vid Lunds
universitet.
- Kolhydratinnehållande
livsmedel som gynnar en låg
blodsockerstegring efter
måltid (lågt
Glykemiskt Index, GI) har visat
sig minska etablerade
riskfaktorer för
åldersdiabetes och
hjärt-kärlsjukdom. I
vår blandkost finns ett
begränsat utbud av
sådana livsmedel, och
projektet syftar till att ta fram
kunskap för utveckling av
låg GI-livsmedel.
Mekanismer för gynnsamma
effekter utvärderas,
gällande såväl
nyckelfaktorer i livsmedlet, som
effekter i kroppen. Befintliga
låg GI livsmedel (t ex
mjölk), respektive
modellprodukter som designats mot
lågt GI studeras på
friska, och på patienter
med risk för
åldersdiabetes och/eller
hjärt-kärlsjukdom.
Forskningen kan
förväntas resultera i
functional foods med potential
såväl vid behandling
som vid prevention av dessa
kostrelaterade
folksjukdomar.
-
- Eva
Degerman, professor
- Institutionen
för cell- och
molekylärbiologi vid Lunds
universitet.
- De
flesta patienter med typ 2
diabetes är
överviktiga, vilket ofta
leder till negativa effekter
på kroppens
ämnesomsättning.
- Fettceller
har nyligen visats ha receptorer
för ett antal ämnen som
förstärker
insulinfrisättning
(inkretiner). Dessa inkretiner
produceras på olika
ställen i kroppen, bl a i
tarm- och nervceller vilket
indikerar ett intressant
samarbete mellan fettceller,
insulinfrisättande celler
och tarmceller. Vi avser utreda
några inkretiners effekter
på fettomsättningen
vid olika
näringstillstånd.
Projektet kommer att öka
vår förståelse
för samspelet mellan
födointag och
fettomsättning och
därmed påverkas
sjukdomar såsom
övervikt och typ 2
diabetes.
-
- Elisabeth
Forsum, professor
- IBK/Hälsouniversitetet,
Linköpings
universitet
- Studier
under senare år tyder
på att
näringstillförseln
tidigt i livet har betydelse
för utveckling av barnfetma
och även för risken att
drabbas av folksjukdomar som
hjärt-kärlsjukdom och
cancer i vuxen ålder I
detta projekt utnyttjas ny
metodik för att belysa
kostens betydelse för
uppkomsten av dessa
hälsoproblem.
|
|
|
|