Guldnatten - "Näringslivets Oscarsgala"
Guldnatten är en kväll där näringslivet i Skåne under högtidliga och festliga former samlas för att i ett arrangemang med prisutdelning, bankett och underhållning lyfta fram driftiga och dugliga förebilder i vår region - som en Oscarsgala över skånsk duglighet.
Den sjätte Guldnatten ägde rum på Slagthuset i Malmö fredag 28 mars 2003

FRÅN GATSTEN TILL GULDNATT!
Vid utdelningen av "Bernhardpriset" 1995 erhöll Anita och Claes Schmidt en silverinfattad gatsten som bevis på att man utsetts till årets näst "Bästa Marknadsförare".
Paret Schmidt hade då drivit Slagthusets konferens- och nöjesverksamhet i privat regi sedan 1993 och det fanns nog ingen malligare andraprisvinnare, samtliga kategorier i hela landet det året, än Claes Schmidt.
På morgonen dagen efter satt malligheten fortfarande i, men ju längre dagen led, desto tystare blev Claes. Han var, som vanligt inte sen att berätta för den som ville lyssna vad som tilldragit sig, men ingen av de han pratade med visste att han och hustrun erhållit ett pris.
Än mindre att priset existerade.
- Ett pris är ett pris och de som var där vet, muttrade Claes, men det gav ändå en lite fadd smak i munnen att ingen visste ...
Bernhardriset delades ut av Marknadsförening i Malmö. Initiativtagare till priset och drivande kraft vid den tiden var Marita Szepanski.
Claes tog kontakt med Marita och hon var oerhört medveten om svårigheten att nå ut med näringslivspriser i media.
Vi konstaterade snabbt att det enda riktigt kända näringslivspriset är Nobelpriset och det är väldigt få näringslivsprofiler som är kända av allmänheten.
En snabb undersökning gav vid handen att det faktiskt delades ut ganska många näringslivspriser i Skåne och att samtliga gick samma anonyma öde till mötes.
Kanske borde företag rikta in sig på chefer som kan sjunga ut eller att åtminstone, som Bill Clinton kunna riva av ett hyfsat saxofonsolo när prognosen pekar neråt.
Tillsammans började vi fila på hur man skulle kunna göra för att både priser och framförallt pristagare skulle bli mera uppmärksammade - utan att dessa först skulle behöva lära sig spela saxofon.
Så småningom satt vi där med en idé, som egentligen var två. Den ena gick ut på att samla alla Skånes näringslivspriser under ett tak. Den andra, att arrangera en riktigt festlig smokingbankett.
Varje prisutdelare skulle ha sin egen jury, sitt eget pris och sina egna kriterier. Vi skulle arrangera inramningen och banketten efteråt.
Vi presenterade idén för vänner och bekanta inom näringslivet. Väldigt många tyckte det lät som en mycket bra idé. Några var dock tveksamma till om folk i lilla Malmö verkligen skulle köpa biljetter till en fest om påbjuden klädsel var "smoking".
Den första "Guldnatten" beslutades gå av stapeln hösten 1996.
Det gjorde den inte!
Av olika skäl, inte minst tidsmässiga, tvingades vi skjuta på projektet, men ett år senare, hösten 1997 kom vi till en sorts avgörande och kallade till möte igen.
Mötet kom fram till att det fortfarande var en mycket bra idé och spikade att den första "Guldnatten" verkligen skulle äga rum fredag 17 april 1998.
Det gjorde den!
Fem priser delades ut under Sven Melanders suveräna ledning..
SMIL-priset till Årets IT-Innovatör, Bernardpriset till Årets Marknadsförare, Teknikbrostiftelsen delade ut Framtidspriset, Albihns delade ut Innovationspriset och Juniorhandelskammaren utsåg Framtidens Ledare
Alla utom Jonas Birgersson hade smoking.
Guldnatten visade sig vara en bärkraftig idé och media uppmärksammade både evenemanget och vinnarna på ett sätt man inte gjort tidigare. Det fanns dessutom en sidoeffekt som vi kanske förbisett vid planeringen. Att sitta i salongen och se en bråkdel av vad människor på företag på vi aldrig hört talas om kommit fram till under det gångna året visade sig vara en riktig höjdare. Att konstatera hur mycket idéer, kunskap och energi som finns samlat i vår region är en vitamininjektion som räcker nästan hur länge som helst.
Det känns dessutom mycket tillfredställande att Guldnatten blivit stilbildare för flera liknande evenemang runt om i landet. Kanske har vi till och med lyckats skapa en möjlighet för duktiga människor även utanför kändisbranschen att bli uppmärksammade och få pris.
Samtidigt vill vi rikta en varm applåd till alla som bidragit med kreativa synpunkter och som valt att dela ut sina priser under Guldnatten. Klapp, klapp, klapp …
Marita Szepanski / Claes Schmidt

Guldnatten 2003

TomorrowToday

Årets skånska skola

Det första fröet

Bästa Malmö-ambassadör

Årets IT-innovatör

Innovationspriset

Druvand Guldpris

Tidigare "nätter"

GULDNATTEN -98

GULDNATTEN -99

GULDNATTEN -00

GULDNATTEN -01

GULDNATTEN -02

GULDNATTEN -03

GULDNATTEN -04

GULDNATTEN HEMSIDA

2003 ÅRS PRISER
TomorrowToday 2003 - Sydkraft
Vinnare: Torbjörn Lindquist
Motivering: Teknik är ett verktyg i människans tjänst &endash; inte minst för att värna om vår miljö.
Ny kunskap är ett av flera instrument som kan ge framgång bland annat för att utveckla befintlig teknik ytterligare i arbetet mot ett hållbart energisystem.
Sydkrafts Forskningsstiftelse uppmärksammar detta genom att premiera de tre arbeten som just presenterats, med var sitt stipendium på 30.000 kr.
Ett av dessa arbeten har bedömts som särskilt intressant för Sydkraft, för framtiden och faktiskt &endash; för energibranschen som helhet.

Bäst i klassen - Årets skånska skola
Vinnare: Borgarskolan, rektor Barbro Anderberg.
Motivering: Priset Bäst i klassen går i år till en skola som visat prov på egensinnighet, envishet och engagemang, både för sin personal och för sina elever. Och som gjort sig själv till en förebild för alla andra som inte nöjer sig med att gnälla över tingens tillstånd.

Det första fröet 2002- Skånemejerier
Vinnare: Stolpaberga Mat & Vin, Bunkeflostrand
Motivering: För förnyelse av matkonsten som social gemenskap, inte bara vid bordet utan även vid spisen.
Och för viljan att dela med sig och lära andra när man själva är så lärd att man kan åka till Stockholm från Bunkeflostrand och i knivskarp konkurrens bli tvåa i tävlingen Årets kock.
För denna generositet, denna kunskap och denna ambitiösa pedagogik och vilja att flytta den högsta matkulturen in i var mans eget kök baserat på var mans förutsättningar

Årets Malmöambassadör - Malmö Stad
Vinnare: Percy Nilsson
Motivering: Percy Nilsson har under många år arbetat med frågor som verkligen satt Malmö på kartan. Inte bara som entreprenör och företagsledare för PNB, utan också som idrottsledare av storformat. MIF Redhawks är en av idrottsmalmös stoltheter och är till stor del en produkt av Percy Nilsson.
Den djärve entreprenören Percy Nilsson ägnar nu hela sin själ åt planeringen av den nya arenan i Hyllie, som vi alla hoppas skall bli en besöksmagnet i Öresundsregionen.
Percy Nilsson är med sitt alltid goda humör och frejdiga stil en genuin Malmöpåg och en värdig första vinnare av priset.  

Årets IT-innovatör - SMIL
Vinnare: Martin Gren, Axis communication
Motivering: Med en genuin förståelse för teknik och marknad har han ifrågasatt etablerade sanningar.
Detta tillsammans med en sällsynt förmåga att förutse framtiden gör att han i hög grad medverkat till sitt företags stora framgångar.
 

Albihns Innovationspris 2002
Vinnare: Jan Eric Larsson
Motivering: ALBIHNS Innovationspris tilldelas i år en uppfinning, Goalart Diagnosis som i sig är kvintessensen av begreppet uppfinning, Den utgör nämligen ett helt nytt grepp på ett sedan länge existerande problem. Den är dessutom en länk mellan människa och maskin.
Den är också tillämplig i en mängd olika sammanhang och inom en mängd olika områden, från kärnkraftverk till kirurgi.
Med dessa egenskaper och tillsammans med en lyckad marknadsföring gör juryn bedömningen att den här innovationen har en stor potential inom ett brett användningsområde.
ALBIHNS Innovationspris 2002 tilldelas Jan Eric Larsson

Druvans Guldpris
Dr P Håkanssons stiftelse
Vinnare: professor Inger Björck.
Motivering: Druvans Guldpris tilldelas en framstående eldsjäl och kunskapsbyggare för utveckling av mat med lågt Glykemiskt Index inom Functional Food.
Dessa produkter minskar riskfaktorer för övervikt, åldersdiabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.
Professor Inger Björck är verksam vid Institutionen för näringslära och livsmedelskemi vid Lunds universitet.