|
- Genom
priset "Det första fröet" vill
Skånemejerier uppmärksamma och
hedra de innovativa och kreativa
människor inom livsmedels- branschen,
som funnit nya stigar inom
matområdet och bidragit till en
roligare, intressantare och mer
spännande matkultur.
- Juryn har
det här året fokuserat på
förnyelse inom området mat och
matupplevelser.
|

|
- -
en satsning på
- skånsk
duglighet
|
|

 
|
- Jury
|
- Margareta
Schildt-Landgren, matskribent
- Kjell
Olsson, vd
Djupfrysningsbyrån
- Ulf
Adamsson, Adamsson
Kommunikation
- Lars
Nilsson, Malmö
Kongressbyrå
- Lotta
Törner, Informationschef,
Skånemejerier
|
Prisutdelare
|
- Rolf
Bjerndell, vd för
Skånemejerier.
|
Priset
|
består
av en glasskulptur formgiven av Eva-Lena
Martinson, Skrufs Glasbruk
|
Instiftare
|
- Skånemejerier
|
Vinnare:
Stolpaberga Mat & Vin i
Bunkeflostrand
|
|
- Juryns
motivering:
- För
förnyelse av matkonsten som
social gemenskap, inte bara vid
bordet utan även vid spisen.
- Och
för viljan att dela med sig
och lära andra när man
själva är så
lärd att man kan åka
till Stockholm från
Bunkeflostrand och i knivskarp
konkurrens bli tvåa i
tävlingen Årets kock.
- För
denna generositet, denna kunskap
och denna ambitiösa
pedagogik och vilja att flytta
den högsta matkulturen in i
var mans eget kök baserat
på var mans
förutsättningar
går Skånemejeriers
pris "Första fröet
2002" till Stolpaberga Mat &
Vin i Bunkeflostrand
Klicka
på bilderna för att se
en
förstoring
|

|
|
Nominerade
|
|
- Trois
Roses
- för förnyelse av
choklad som en gastronomisk
upplevelse och för
entusiasmen att öka
chokladkunskapen och
kvalitetsmedvetandet långt
över den annars så
enformiga och slätstrukna
svenska synen på
choklad.
-
- Kakao
Förlag
- för förnyelse av
kokboken till något enkelt
och okomplicerat som på ett
pedagogiskt och lustfyllt
sätt tar sin
utgångspunkt i att vi som
lagar mat till familj och
vänner inte är
mästerkockar, men gärna
vill att det ska smaka
så.
-
- Peter
Johansson
- för förnyelse av
matkonsten som social gemenskap,
inte bara vid bordet utan
även vid spisen, och
för viljan att dela med sig
och lära andra när man
själv är så
lärd att man kan resa till
Stockholm från
Bunkeflostrand och i knivskarp
konkurrens bli tvåa i
tävlingen Årets
kock.
-
- Juryn
vill på temat
förnyelse hedra
redaktör
Eja
Nilsson
på Sydsvenskan för
hennes förmåga att
ständigt förnya
begreppet matglädje med en
till synes outtömlig
källa av goda idéer
och recept kryddade med en
rejäl dos inspiration, vecka
efter vecka, år efter
år.
|
|
|