Det första fröet 2003 - Skånemejerier
Genom priset "Det första fröet" vill Skånemejerier uppmärksamma och hedra de innovativa och kreativa människor inom livsmedels- branschen, som funnit nya stigar inom matområdet och bidragit till en roligare, intressantare och mer spännande matkultur.
Juryn har det här året fokuserat på förnyelse inom området mat och matupplevelser.
- en satsning på
skånsk duglighet

Jury
Margareta Schildt-Landgren, matskribent
Kjell Olsson, vd Djupfrysningsbyrån
Ulf Adamsson, Adamsson Kommunikation
Lars Nilsson, Malmö Kongressbyrå
Lotta Törner, Informationschef, Skånemejerier
Prisutdelare
Rolf Bjerndell, vd för Skånemejerier.
Priset

består av en glasskulptur formgiven av Eva-Lena Martinson, Skrufs Glasbruk

Instiftare
Skånemejerier

Vinnare: Stolpaberga Mat & Vin i Bunkeflostrand

Guldnatten 2003

TomorrowToday

Årets skånska skola

Det första fröet

Bästa Malmö-ambassadör

Årets IT-innovatör

Innovationspriset

Druvand Guldpris

Juryns motivering:
För förnyelse av matkonsten som social gemenskap, inte bara vid bordet utan även vid spisen.
Och för viljan att dela med sig och lära andra när man själva är så lärd att man kan åka till Stockholm från Bunkeflostrand och i knivskarp konkurrens bli tvåa i tävlingen Årets kock.
För denna generositet, denna kunskap och denna ambitiösa pedagogik och vilja att flytta den högsta matkulturen in i var mans eget kök baserat på var mans förutsättningar går Skånemejeriers pris "Första fröet 2002" till Stolpaberga Mat & Vin i Bunkeflostrand

Klicka på bilderna för att se en förstoring

Nominerade

Trois Roses - för förnyelse av choklad som en gastronomisk upplevelse och för entusiasmen att öka chokladkunskapen och kvalitetsmedvetandet långt över den annars så enformiga och slätstrukna svenska synen på choklad.
 
Kakao Förlag - för förnyelse av kokboken till något enkelt och okomplicerat som på ett pedagogiskt och lustfyllt sätt tar sin utgångspunkt i att vi som lagar mat till familj och vänner inte är mästerkockar, men gärna vill att det ska smaka så.
 
Peter Johansson - för förnyelse av matkonsten som social gemenskap, inte bara vid bordet utan även vid spisen, och för viljan att dela med sig och lära andra när man själv är så lärd att man kan resa till Stockholm från Bunkeflostrand och i knivskarp konkurrens bli tvåa i tävlingen Årets kock.
 
Juryn vill på temat förnyelse hedra redaktör Eja Nilsson på Sydsvenskan för hennes förmåga att ständigt förnya begreppet matglädje med en till synes outtömlig källa av goda idéer och recept kryddade med en rejäl dos inspiration, vecka efter vecka, år efter år.