- en satsning på
skånsk duglighet
  
PROGRAM
Fredagen 24 mars 2006, klockan 18.00 - 01.00
Mingel med Hors d´oeuvres och bubbel i glasen
Den högtidliga prisutdelningen
Middag med underhållning och dans
Eftersits i Nattklubben till 05.00

Meny
Hors d´oeuvres

Minitartar av rökt och gravad lax och kräftstjärtar på kavring
Pajdegssked med Kalixlöjrom, cremé fraiche och finhackad gräslök
Piroger gjorda av filodeg, fyllda med sweetchili, räkor och koriander
Blandade minicanapéer med smak av bl a örter, vitlök, stenbitsrom, lax, chevreost, anklever och parmaskinka
Kycklinglevermousse på skånsk kavring med portvinsgelé
Cava Frexinet Cordo Negro

Huvudrätt
Kalvfilé överbakad med ett täcke av franska örter och cremecheese. Till detta serveras svampragu, tomater rostade med vitlök, rödlöks chutney, färska grönsaker, Madeira sås samt en fänkål och rotfrukts cocette med en smak av västerbottenost.
Campo Viejo Crianza

Dessert
En pyramid gjord av 3 sorters choklad mousse.
Serveras med hallonsås och färska bär
Kaffe, avec

Konferencier
Anna-Lena Brundin

Produktion
Marita Szepanski, Claes Schmidt
  
Officiell mediasponsor

Guldnatten - "Näringslivets Oscarsgala"
Guldnatten är en kväll där näringslivet i Skåne under högtidliga och festliga former samlas för att i ett arrangemang med prisutdelning, bankett och underhållning lyfta fram driftiga och dugliga förebilder i vår region
- som en Oscarsgala över skånsk duglighet.
Den nionde Guldnatten ägde rum på Slagthuset i Malmö fredag 24 mars 2006

VInnare Guldnatten 2006 från vänster: Joseph Rafter, Aners Ekengren, Rolf Nordström, Anders Holm, Fredrik Beckman, Per Samuelsson, Bo Rosengren, Jonas Blanking.
Foto: Håkan Bengtsson

2006 ÅRS PRISER & VINNARE
Dr Pers Guldpris
Dr PersFood-gruppen är ett lönsamt och växande livsmed-elsföretag som ägs av Dr Per Håkanssons stiftelse. Dr Per Håkanssons stiftelse har ända sedan 1920 delat ut stipendier och forskningsanslag till medicinsk forskning. Med de senaste årens framgångar för företagets produkter har anslagen kraftigt utökats. Dessa går i sin helhet till forskning kring övervikt och annan kostrelaterad forskning. 2005 års forskningsanslag på 1,5 miljoner kronor tilldelas fem forskare vid svenska universitet. Tre av dessa forskare är nominerade till Dr Pers Guldpris på 600.000 kronor.
Jury
Paul Histrup, styrelseordf. Dr P Håkanssons stiftelse,
Per Belfrage, professor Lunds Universitet
Nils-Georg Asp, professor Lunds Universitet,
Sonne Larsson, VD Dr Pers Food AB
Priset    består av en check på 600.000 kronor

Dr Pers Guldpris 2005 tilldelas professor Joseph Rafter
För konkreta förslag till nya tekniker som kan bidra till att balansera industritillverkade livsmedel ur näringssynpunkt och på så sätt motverka fetmautvecklingen.

  
Bäst i Klassen
har i sju år premierat skånska skolor som på ett eller annat sätt utmärkt sig inom olika områden. Det har gällt teman som "Mobbing", "Grundläggande kunskaper i svenska, matte och engelska", "Hjärnan behöver motion", "Musiken som pedagogiskt hjälpmedel", "Kreativt ledarskap", "Integration" och senast, "Hur ta hand om och stimulerar begåvningar".
Denna gång handlar det om "Det osynliga ledarskapet", den skånska skolan som gör lite extra i det tysta.
Den skånska skola som i juryns mening bäst har utmärkt sig och visat resultat vad gäller den här frågan under 2005 vinner 100.000 kr och oskattbar ära.
Jury
Ulf Adamsson, copywriter, Birgitta Ahltorp, psykologkonsult, Mie Jernbeck, journalist, Janne Linell, filmproducent, Staffan Magnusson, rektor, Peter Melin, chefredaktör, Monica Rosberg, rektor, Inger Ekholm-Svensson, rektor, Elisabeth Thott, gymnastiklärare, Marita Szepanski, ordf. Bäst i Klassen.
Priset består av en check på 100.000 kr

Årets Bäst i klassen pris tilldelas Bo Rosenkvist - vaktmästare på Hyllinge skola
Var ska man hitta skolexempel om inte på en skola?
Årets vinnare är en person som jobbar med det stora i det lilla, som inte bara ser vad som måste göras, utan också det som bör göras. En person, som med sitt engagemang och sitt stora hjärta lyckas sätta gränser, få ordning och reda att bli något självklart, få elever att ta avstånd från skolk och droger, få föräldrar att engagera sig, och få alla frågor att bli viktiga, hur små de än kan tyckas vara.
Storverk låter som ett starkt ord, men för en gångs skull är det relevant. Årets vinnare är varken lärare eller rektor, men likväl varje skolledares dröm. Han är förebilden som ger eleverna den kanske viktigaste kunskapen, den om hur livet fungerar och hur man på bästa sätt fungerar i livet.

  
Mentor Internationals Guldklocka
Mentor International utbildar och förmedlar mentorer. Alla mentorer är normalt dagligen verksamma i näringslivet. De är utbildade av Mentor International för mentoruppdraget, som är helt inriktat på adeptens professionella utveckling som ledare. Det är Mentor Internationals struktur, frågemetodik och innehåll i mentorsamtalen som styr adepten mot nya mål, både för verksamheten och för sitt ledarskap. Mentor International förmedlar professionella företagsledare som mentorer både för individuell utveckling och för hela ledningsgruppen, speciellt till nystartade företag. Mentor International anpassar också samtalen och utbildar mentorer i interna koncern- och företagsprogram.
Johan Malmqvist, koncernchef Getinge fick Mentor Internationals Guldklocka 2005
Jury
Boel Flodgren, professor i handelsrätt och fd rektor vid Lunds Universitet, Reidar Peters, auktoriserad revisor, Gustaf Hamilton, ekonomidirektör Elektro Sandberg, Pehr Andersson, verkställande direktör, Malmö 1:100:10 Film och Television, Hans Holmstedt, sekr i juryn, affärsområdeschef, Axfood Sverige, Mie Jernbeck, ordf i juryn och verkställande direktör Mentor International.
Priset består av Mentor Internationals Guldklocka.

Årets ledare 2005 är Per Samuelson, koncernchef för Strålfors
Med ett ledarskap präglat av en tydlig och lyhörd dialog med väl underbyggda beslut, ger han aktivt stöd under hela genomförandeprocessen. Hans förmåga att utveckla och vidmakthålla goda relationer med marknad, medarbetare och ägare är av mycket stor betydelse. Hans säkra omdöme och utmärkta kommunikativa förmåga är avgörande för framgången.

Albihns Innovationspris
Albihns Innovationspris tilldelas årligen en innovation, som tagits fram av en skåning/skånska eller av ett företag med verksamhet i Skåne och som av juryn bedöms ha mycket god innovativ höjd och stor marknadspotential.
Albihns Malmö AB vill med sitt pris stimulera nytänkande och inspirera till nya innovationer. Detta är också ett sätt att lyfta fram de kreativa människorna bakom idéer, som gör livet lättare för oss andra.
Jury
Margareta Barchan, Celemi Group, Professor Per-Olof Glantz, Malmö Högskola
John Hedenström, Pfizer Health AB, Sven Mattisson, Ericsson AB
Priset består av en kristallobelisk, specialdesignad för Albihns Innovationspris av Erika Lagerbielke, Orrefors och en check, 25.000 kronor.

Albihns Innovationspris 2006 tilldelas Andreas Ekengren, Anders Holm Olle Holm och Fredrick Beckman, för innovationen LYYN Visibility Enhanced Technology
Företaget har utvecklat en väl fungerande teknik för siktförbättring. Systemet kan utnyttjas både för digitala bilder, video och vanliga kameror. Tekniken är särskilt användbar i trafik- och medicinska sammanhang.

  
Det första fröet 2005 - Skånemejerier
Genom priset "Det första fröet" vill Skånemejerier uppmärksamma och hedra de innovativa och kreativa människor inom livsmedelsbranschen, som funnit nya stigar inom matområdet och bidragit till en roligare, intressantare och mer spännande matkultur.
Jury
Margareta Schildt-Landgren, matskribent, Peter J Skogström, Mat och Vin på Stolpaberga, Ulf Adamsson, Adamsson Kommunikation, Ingalill Hall, Gastronovum, Lotta Törner, Informationschef, Skånemejerier
Priset består av en glasskulptur formgiven av Eva-Lena Martinson, Skrufs Glasbruk.

Det första fröet 2006 tilldelas Rolf Nordström, Ängavallen
Det låter som något som hör himlen till, och kanske är det just tron på vad som är rätt som blev till en makalös stridslust och entreprenörförmåga hos en familj som envist kämpat för det naturliga mot det onaturliga - och som lika envist fortsatt att tro på sin idé och utvecklat den från naturlig och sund djurhållning till ett eget rike av matproduktion och njutning baserat på respekt och kärlek till vad naturen kan ge, om vi bara inser att vi måste ge något tillbaka.

  
Årets Malmöambassadör - Malmö Stad
Priset går till den eller de personer, verkande i Malmö eller annorstädes, som genom sitt arbete, sitt sätt att agera eller på annat sätt visat sig vara en varm förespråkare av Malmö. Personen/personerna har på detta sätt stärkt den positiva bilden av staden Malmö.
Juryn består av kommunstyrelsens arbetsutskott
Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande
Thorbjörn Lindhqvist, kommunstyrelsens vice ordförande
Birgitta Nilsson, kommunalråd
Priset består av en glaspjäs från Orrefors och ett diplom.

Bästa Malmöambassadör 2006 är Jonas Blanking
Årets Malmöambassadör arbetar i centrala Malmö, men har produktutveckling även i Tokyo, Las Vegas och Hong Kong. Produkterna har bland annat få•tt Japanska handelsministerns guldmedalj i en designtävling redan år 2001.
Årets Malmöambassadör är en formgivare som tydligt visar att innovativ design inte bara är tekniska landvinningar och livsstil, det skapar även nya företag och varumärken. Varumärken som internationellt är starkt kopplade till Malmö.